Teak

TEAK VAN DE HOOGSTE KWALITEIT

In het 4 Seasons Outdoor assortiment kom je veel tuinmeubelen tegen van hout, of met een detail van hout. Bij al onze tuintafels, loungesets en tuinstoelen gebruiken we uitsluitend teakhout. Deze houtsoort is een tropische hardhout soort met veel praktische eigenschappen, waardoor teak een erg geschikt materiaal is om toe te passen bij tuinmeubelen.

Onbehandeld teakhout is goudbruin van kleur. Hoe ouder het hardhout is, hoe donkerder de kleur van het hout is. Als de houtsoort buiten gebruikt wordt, zorgen regen en zon ervoor dat de buitenste laag licht grijs verkleurd. Dat is het natuurlijke proces waarmee het hout zichzelf bescherming geeft. Door temperatuur verschillen en door afwisseling van vocht en droogte kunnen kleine haarscheurtjes ontstaan. Dit heeft verder geen effect op de kwaliteit.

DUURZAAM TEAK

De laatste jaren is er veel te doen over het kappen van hout en ook het kappen van teak. Dit gebeurde lang op een onverantwoorde manier, waardoor bossen en natuur zwaar onder de houtkap hadden te lijden. Jaren geleden zijn er diverse certificaten en stichtingen ontstaan die het kappen van deze houtsoorten reguleren. Bekende organisaties zijn bijvoorbeeld FSC en PEFC die certificeren wanneer het hele proces voldoet aan de richtlijn. Al onze tuinmeubelen en onderdelen van teak zijn voorzien van een FSC of een SVLK/V-legal certificaat waarmee wordt voldaan aan de laatste EUTR-regels die sinds 2013 gelden, en wordt er uitsluitend gebruik gemaakt van teak plantages. Hier worden bomen geplant die na ten minste 15 jaar geschikt zijn voor houtwinning. Op deze manier zetten jonge bomen CO2 om in zuurstof, en worden oudere bomen gekapt in plaats van de illegale kap in het oerwoud.

GARANTIE

Teakhout is een natuurproduct. Dat betekend dat door de willekeurige groei van een boom, er verschillen zijn tussen teak planken. Daarom zit er kleurverschil in planken, zitten er soms noesten in het hout en is ook de werking tussen teak delen soms anders. Vanwege deze eigenschappen is onze garantie op 4SO teakhout van belang. We geven 5 jaar garantie op alle productie en constructiefouten. De werking van teakhout is hier niet bij inbegrepen. Wanneer je kiest voor teakhout, verwachten we dat je deze eigenschappen waardeert. De kleur van je teak tuinmeubel is te bepalen door gebruik te maken van onze teak onderhoudsmiddelen. Haarscheurtjes die kunnen ontstaan, noesten in het teak en na verloop ruwe oppervlakken zijn geen onderdeel van onze garantie. Deze eigenschappen geven het teakhout een eigen karakter en zijn onderdeel van de uitstraling. Wees voorzichtig met een bloempot of vaas op je teak tuintafel, hierdoor ontstaan er hardnekkige kringen of kleurverschillen. Op al onze tuinmeubelen waar we teak gebruiken staan de eigenschappen omschreven op het 4SO - TEAK label. Mocht er onverhoopt toch een probleem zijn met je teak tuinmeubel dan kun je contact opnemen met je 4SO verkooppunt.

ONDERHOUD

4 Seasons Outdoor - Teak Cleaner
Als teak buiten staat, kunnen er altijd wat vlekken ontstaan door vogelpoep, opspattend zand of gewoon door het gebruik van je tafel. Hiervoor is er Teak Cleaner uitgevonden, een middel waardoor eventuele vlekken makkelijk gereinigd kunnen worden. Elke behandeling van teak begint bij het schoonmaken van het teak en dus het gebruik van Teak Cleaner.

4 Seasons Outdoor – Instant Grey
Een deel van ons teakhouten tuinmeubel assortiment is bewerkt, en heeft een licht grijze kleur. Deze houten tuinmeubels of onderdelen zijn voorzien van een whitewash. We noemen dit Instant Grey. Dit is een middel op waterbasis, dat zorgt voor de mooie uitstraling van vergrijsd teak. Is bv de grijze kleur van je tafelblad door reiniging wat vervaagd, dan kun je dit middel gebruiken om de kleur te herstellen.

4 Seasons Outdoor – Teak Protector
Het deel tuinmeubelen dat niet met Instant Grey is bewerkt, behoudt de natuurlijk kleur van teak. Echter, alle houtsoorten vergrijzen naar verloop van tijd. Dit proces begint meteen zodra je teakhouten meubel buiten staat. Vergrijzing is natuurlijk en hiermee moet je rekening houden bij je aanschaf. Je kunt deze natuurlijke kleur langer behouden / herstellen met Teak Protector. Breng je dit middel aan, dan kleur je het teak in de kleur die het beste de originele kleur nabootst.

4 Seasons Outdoor – Vintage Teak Protector
Oud teak is van zichzelf een stuk donkerder van kleur. Om deze kleur te herstellen is Vintage Teak Protector een betere keuze dan de reguliere Teak Protector. Een behandeling met Vintage Teak Protector geeft je teak die donker bruine kleur terug.

4 Seasons Outdoor – Teak Shield
Na de behandeling(en) met Teak Cleaner (en eventueel een kleurbeïnvloedend middel) laat je het teak drogen en voeg je een behandeling toe van 4 Seasons Outdoor – Teak Shield. Dit is een transparante laag die vuil en waterafstotend werkt. De meest voorkomende vlekken worden hiermee voorkomen, we raden wel aan als je teak vies is geworden om het even schoon te maken. Ondanks het gebruik van Teak Shield kunnen sommige vlekken toch blijvende verkleuring veroorzaken (denk bv aan tomatensaus) als je ze lange tijd laat zitten.

Welke uitstraling ook je voorkeur heeft, we raden af om agressieve onderhoudsmiddelen te gebruiken en kunnen alleen onze garantie geven als je gebruik maakt van de 4 Seasons Outdoor onderhoudsmiddelen.

onderhoud

Deze onderhoudsproducten zijn geschikt voor het onderhouden van Teak tuinmeubelen.

Teak cleaner

Teak cleaner

Reinigt en herstelt verweerd teak.

Teak protector

Teak protector

Behoudt of hersteld de lichtbruine kleur van teak langer.

Teak shield

Teak shield

Maakt teak water- en vuilafstotend. Helpt vlekken van eten en drinken te voorkomen.

Brushed teak protector

Brushed teak protector

Behoudt de beige kleur van het brushed teak voor een langere tijd.

Vintage teak protector

Vintage teak protector

Hersteld en behoudt langer de donkerbruine kleur van oud teak.

Instant grey

Instant grey

Verandert bruin teak binnen een uur in een lichtgrijze kleur.